Skip to content

Op de hengstenkeuring van het EASP van afgelopen zaterdag 11 maart in Manege Voorst te Klarenbeek  kregen vijf hengsten het groene licht. Een ERS sportponyhengst, twee ERS sportpaardhengsten  en twee  ERS Arabo- Friesianhengsten

EPS-D sportponyhengsten

In deze categorie verkreeg K.Pasadena-B (Karlos x Country) van fokker/eigenaar W.H.F.M en M. Bos te Raalte terecht het dekbrevet. Een niet onbelangrijk foktechnisch detail van deze schitterende ponyhengst is het feit dat hij afkomstig uit een combinatie van Karlos en Country. Twee EASP sportponyhengsten die als eerste sportponyhengsten bij het EASP werden goedgekeurd. Deze combinatie leverde dan vervolgens deze buitengewoon fraaie ponyhengst op. Voor geen van de onderdelen scoorde hij lager dan een acht en voor het type, bouw en harmonie en zijn goedgebalanceerde draf met een groot zweefmoment scoorde hij negens. Hij toont ras en adel en veel Arabische opdruk. Pasadena staat zeer goed in het evenwichtsmodel. Hij heeft een zeer sprekend, edel hoofd en een zeer fraai front met een lange nek die  aan de bovenzijde goedgewelfd is. Bij de overgang van de hals naar de schoft toont hij een klein knikje maar de schoft is hoog en voldoende lang. De bovenlijn is voldoende gewelfd en gaat vloeiend in de lichtoplopende lendenpartij met de lange en lichtgehelde croupe over. De romp is diep en rondgeribd en het zwaartepunt ligt nagenoeg in het midden. De lange schouder ligt goed schuin en de grote ellebooghoek correspondeert goed met de hoek van het spronggewricht. De koten zijn goed gesteld en de voeten zijn goed ontwikkeld. De lange broekspieren stellen hem in staat om het achterbeen goed aan te trekken en te buigen. De bewegingen zijn ruim en lichtvoetig. De stap toont veer met souplesse. De draf is buitengewoon goed gebalanceerd en toont het voorgeschreven grote zweefmoment. En die toont hij in de galop ook. Het springen ging hem gemakkelijk af. Hij taxeert en basculeert zeer goed en in de landing galoppeert hij gelijk weer op het achterbeen verder. Voor de EASP sportponyfokkerij is hij op zeker een kwalitatieve aanwinst.

 

k. pasadenak. pasadena 2

K.Pasadena-B laat in beweging zien wat hij op stand met zijn zeer harmonische model al beloofde.

 

 

 

 

ERS sportpaarden

Bij de EASP sportpaarden waren er twee hengsten die een goedkeuring in de wacht wisten te slepen. Een daarvan was de zeer goed gemodelleerde hengst Rivant B (Rico x Rossini) van fokker/eigenaar T.A. Bakker te Vledderveen. Rivant is zeer harmonisch gebouwd en staat goed in het evenwichtsmodel. Hij scoorde van de zeven keuringscriteria 4 keer een negen. Rivant  heeft daarbij veel massa en een best en hard fundament. Zijn hoofd met de mooie ronde kaak is voldoende edel en zal naar mate hij ouder wordt nog meer gaan opdrogen. Het front is zeer fraai gevormd en met de lange nek kan hij de goedgewelfde hals afbuigen zoals we dat volgens de FEI-regels ook onder het zadel horen te zien. De schouder ligt goed schuin met een voldoende grote hoek in het ellebooggewricht. Het voorbeen is goed gesteld en de verhouding van 3/5 onderarm en 2/5 pijp komt goed tot zijn recht. De voeten zijn goed gevormd en zouden iets meer verzenen mogen hebben. Hij heeft een mooie diepe, ronde romp met veel “Hinterrippe” die weer veel ruimte voor de longen en de noodzakelijke buikspieren biedt. De bovenlijn is goed gewelfd en de lichtoplopende lendenpartij gaat vloeiend in de lange lichtgehelde croupe over. Het achterbeen met de lange broekspieren is zeer goed gestedl en dat kwam bij de lichtvoetige bewegingen ook goed uit de verf. De stap is tactmatig en verend, de draf ruim en lichtvoetig met een groot zweefmoment en dat toonde hij ook in de goed gedragen galop. Zijn veelzijdige aanleg toonde hij ook bij het springen. Zonder ook maar een keer het ritme te veranderen ging hij goed taxerend en basculerend over de driesprong waarbij de voorbenen goed naar de hals worden toegebracht.

 

rivant brivant b2Met zijn evenwichtige en goed gemodelleerde bouwprofuceert Rivant Blichtvoetige bewegingenmet een zweefmoment. Paarden die een goed zweefmoment in de draf tonen kunnen ook altijd goed springen.

 

 

 

De tweede ERS sporthengst die het groene licht verkreeg was Ramzes Dark Danillo (Ramiro ShA x Doaisten) van fokker/eigenaar C.J.C Driessen te Swalmen.

Deze hengst met een hoog ShA/ox percentage is niet alleen een goede aanwinst voor de sportpaardenfokkerij maar ook, vanwege zijn Shagya-Arabische vader, voor de bloedspreiding binnen de ERS Arabo-Friesianfokkerij.  Ramzes is een zeer edele hengst met veel Arabische uitstraling. Het fraaie hoofd met het grote donkere oog, het evenwichtsmodel, de schimmelkleur, het vriendelijke karakter, de lichtvoetige bewegingen en het beste fundament zijn allemaal Shagya-Araberkenmerken die voor een sportpaard van een hoge toegevoegde waarde zijn. De hengst heeft een opmerkelijk fraai gewelfd front met een lange nek die in de beweging goed gebruikt wordt. De schouder ligt zeer schuin en hij heeft een grote hoek in het ellebooggewricht die bovendien goed vrij van de romp afstaat. De romp is diep en mooi rondgeribd. Op de lendenpartij is hij iets lang en de goed gevormde croupe is iets kort. Het forse fundament is hard en de beste voeten zijn zeer goed ontwikkeld. De bewegingen zijn ruim, verend en zeer soepel. Hij scoorde zowel voor de draf als voor de galop een negen. En ook het springen ging hem zeer goed af. Ondanks  de summiere voorbereiding ging hij goed taxerend door de driesprong alsof hij nooit anders gedaan had.

ramzes dark daniloramzes dark danilo2De levenskust straalt van Ramzes Dark Danilo af. Deze sympathieke schimmel bekoorde niet alleen dor zijn model en bewegingen maar door zijn werklust en veelzijdigheid

 

 

 

ERS Arabo- Friesians

Bij de ERS Arabo-Friesians waren er twee hengsten die terecht het dekbrevet verkregen. Als eerste was dat B. Ulke van de Schaapsburg gefokt door H. Janssen en in eigendom van de fam. Aerts te Neeroeteren (B). Ulke is nog een zeer jeugdig aandoende hengst die er als het ware nog in moet “groeien”. Hij zal in de loop van de jaren ook nog aanmerkelijk uitzwaren en daarmee zullen er steeds meer van de jeugdige kenmerken verdwijnen. De hengst heeft een goedgevormd front en een zeer mooie bovenlijn. De schouder is voldoende lang en ligt goed schuin met een grote hoek in het ellebooggewricht. De romp is wel rondgeribd maar moet nog dieper worden. Het fundament is goed ontwikkeld en de stand van het voorbeen is een tikje hol. Het achterbeen is goed gesteld en de  bespiering is voldoen lang. De koten zijn goed gesteld maar iets kort. De bewegingen zijn krachtig maar zouden  meer veer mogen hebben.

b. ulkeb. ulke2Ook B. Ulke van de Schaapsbrug is vanwege zijn bloedvoering een aanwinst voor de ERS Arabo-Friesianfokkerij

 

 

 

 

De tweede goedgekeurde ERS Arabo-Friesian is de schimmel Topspeed Gorda (Perekat x Thomas) van fokker/eigenaar A. Okkema te Britswerd. Topspeed Gorda is vanwege zijn bloedvoering een goede aanvulling voor de bloedspreiding binnen de ERS Arabo-Friesianfokkerij. Maar niet alleen vanwege zijn pedigree ook vanwege zijn harmonische model en de daarmee gepaardgaande goed gebalanceerde en gedragen bewegingen is hij een aanwinst voor het EASP. Ook hij scoorde op vier van de zeven keuringsonderdelen een 9. En die kreeg hij voor zowel het type, de draf, de galop en het vrijspringen. Topspeed Gorda is niet alleen een eyecatcher maar ook een hengst met veel ras en hengstuitdrukking. Hij staat zeer goed in het evenwichtsmodel. Hij heeft een fraai hoofd en een fraai gevormd front. De schouder is schuin en de stand van het voorbeen is zeer goed. De stand van koten is goed en ze zijn voldoende lang. De voeten zijn best ontwikkeld. De gewelfde bovenlijn met de lange schoft en de goed oplopende maar wel iets lange lendenpartij en de lichtgehelde,  lange croupe zijn functionele onderdelen die altijd in de bewegingen zichtbaar worden. Hij heeft een mooie, diepe romp die goed rondgeribd is. De stand van het achterbeen is zeer goed. Het fundament straalt kwaliteit uit. De stap is veerkrachtig en ruim en zou nog iets meer souplesse mogen tonen. Die toonde hij in de buitengewoon goede draf en galop wel. En vooral in deze zeer gebalanceerde bewegingsonderdelen liet hij zien aan welke eisen een veelzijdig sportpaard moet voldoen.

topspeed gorbatopspeed gorba2Topseed Gorba  met zijn interessante pedigree liet  zien dat de ERS Arabo-Friesian op en top veelzijdige sportpaarden zijn..

 

 

 

 

Showprogramma

Voor het showprogramma had zich Ra’id JW (Yk  Dark Danilo x Jakob) aangemeld. Deze hengst van de vierspanrijder Harry Streutker te Coevorden begint steeds meer volwassen te worden en dat is hem ook goed aan te zien. Met zijn sterke drafbewegingen en  zijn goede springenaanleg kreeg de handen van het publiek goed op elkaar. Jan Driessen gaf een mooie vertolking van zijn pedigree en dit jaar kunnen we de eerste veulens van hem verwachten.

raid jwraid jw2In het showprogramma liet ook Ra’id JW zien dat ook hij een velzijdig sportpaard voor dressuur, springen en mennen is.

Back To Top