Skip to content

Het EASP is opgericht op 18 maart 2002.

EASP staat voor: Europees Arabisch Stamboek voor Shaqya-paarden en Sportpaarden/sportpony’s met Arabisch bloed.

Ons doel is: de bevordering van de fokkerij en het gebruik in de sport en recreatie van Shagya-paarden en overige sportpaarden/sportpony’s met in de pedigree een substantieel percentage Shagya-Arabisch, Arabisch en/of Anglo-Arabisch volbloed.

Wat is een Shagya?

De Shagya Arabier is het beroemdste product van de fameuze Oostenrijks-Hongaarse staatsstoeterijen uit de 19e eeuw. Het centrum van de fokkerijen ligt in de Babolna-stoeterij, die in 1789 is opgericht. De Shagya is specifiek gefokt als rijpaard, met voldoende massa voor de wereldberoemde Hongaarse lichte cavalerie. Het heeft veel kenmerken van de Volbloed Arabier, maar onderscheid zich duidelijk qua verschijningsvorm, de Shagya is in zijn algemeenheid ronder van belijning met meer maat en formaat. Het is eerder een rijpaard van een hoge kwaliteit die het ook goed doet in het tuig en onder het zadel. Op basis van geïmporteerde “desert bred” volbloed Arabieren fokten de Oostenrijks-Hongaarse staats-stoeterijen Babolna en Radautz een aan de Europese manier van rijden aangepaste Arabisch volbloed. De weinige niet-volbloed (veelal barokke) merries die daarbij zijn gebruikt dateren allemaal van vóór 1815. De naamgever van het ras is de uit de woestijn afkomstige schimmelhengst Shagya, die in 1836 in Babolna arriveerde.

Het Shagya/Arabisch bloed vinden we tegenwoordig in alle internationale Duitse toppaarden hengsten terug. De prestaties en de levensduur van deze paarden is veelal te danken aan het evenwichtsmodel en het uiterst werkzame karakter dat door de Shagya/Arabische genen en de klassieke warmbloeds werd ingebracht.

Back To Top