Skip to content

Fokdoel ERS-Arabo-Friesian

a. Fokprogramma In het fokprogramma voor de ERS categorie zullen alle selectiemethoden en sportactiviteiten gehanteerd worden die noodzakelijk zijn om de fokkerijprogressie, overeenkomstig het fokdoel, te realiseren en te meten.
b. Fokkerijmethode Het fokdoel wordt via de methode van kruising veredeling of onderlinge paringen waarbij de in te zetten Shagya’s (ShA) voldoen aan de ISG criteria en de Arabische Volbloeds (ox) aan de WAHO-criteria.
c. Fokdoel Het fokdoel is een edel, intelligent ras -en rijpaard met goede gebruikseigenschappen voor alle (top) sportdisciplines met duidelijke herkenbare Volbloedeigenschappen van de Shagya/Araber en de barokke Friese paarden. De in te zetten hengsten en merries moeten zich duidelijk onderscheiden in het geslachtstype, waarbij invloed van de laatrijpheid van de Shagya/Araber paarden in de beoordeling moeten worden betrokken.
d. Exterieurkenmerken

Type
Gewenst is een edel, harmonisch gebouwd sportpaard in het evenwichtsmodel met een uitgesproken Shagya/Arabische Volbloed-opdruk, de barokke contouren, massa en bot van het Friese paard en de aanverwante barokke en klassieke warmbloedrassen.

Hoofd
Gewenst is een edel, droog hoofd met grote ogen.

Hals
Gewenst is een middellange, elegante hals met een gewelfde manenkam, een geprononceerde nek en een goede hoofd- / halsuitsnijding. Met name in het front moeten de barokke invloeden tot uitdrukking komen.

Schouder/schoft
Gewenst is een lange, schuine schouder en een markante, ver in de rug doorlopende schoft.

Rug en romp
Gewenst is een bespierde en harmonisch licht gewelfde rug, met een goede bespiering die een elastisch ruggebruik mogelijk maakt. Een diepe, rondgeribde romp waarbij het diepste punt in het midden ligt.

Croupe
Gewenst is een lange, licht benedenwaarts hellende en goed bespierde croupe.

Fundament
Gewenst is hard, droog en fors beenwerk dat correct gebouwd en gesteld is; de voor- en achterbenen moeten goed bespierd zijn, met sterke voorkniegewrichten, een lang bovenbeen, brede
spronggewrichten en korte en platte pijpen. De koten moeten middellang zijn, elastisch en veerkrachtig in beweging. Behang is toegestaan.
Hoeven Gewenst zijn correct ontwikkelde, harde en naar verhouding passende hoeven.

Beweging
Gewenst is een van voren, van achteren en van opzij gezien recht en regelmatig bewegingsmechanisme waarbij een uitgesproken knieactie tot het raskenmerk behoort.

Stap
Gewenst is een tactzuivere, gelijkmatige stap, energiek in viertact met een lichte mate van overstap.

Draf
Gewenst is een tactzuivere (tweetact) draf met een energieke stuwing, veel veerkracht en een duidelijk onder het zwaartepunt tredende achterhand met veel elasticiteit en een goed zichtbaar zweefmoment.

Galop
Gewenst is een tactzuivere (drietact), lichtvoetige, krachtige, verheven en elastische, bergopwaartse galop.

Springaanleg
Gewenst is een moedig paard dat met plezier en vermogen springt en daarbij een snel vouwend voorbeen en een goed vouwende achterhand laat zien. Het ruggebruik moet elastisch zijn en de rug moet goed basculeren. Een optimaal taxeervermogen is gewenst.

Souplesse/werkwilligheid
Gewenst is een paard met een aangenaam tact- en zitgevoel, waarbij de ruiter als het ware in de beweging wordt meegenomen door een goed ruggebruik. Een attente aanleuning met een plezierig gesloten (kauwende) mond en een aangenaam temperament en een intelligente werklust.

Omgang
Gewenst is een mensvriendelijk, goedaardig karakter met een stabiel temperament. Gezondheid Gewenst zijn een robuuste gezondheid met een lange levensduur, een hoge vruchtbaarheid zonder erfelijke gebreken, een minimaal gezondheidsrisico voor been- en gewrichtsafwijkingen zoals podotrochlose (hoefkatrolontsteking), osteochondrosis dissecans tarsi (OCD), spat en artrose, en geen afwijkingen aan de ademhalingsorganen.

Bloedvoering
Voor de inschrijving komen paarden in aanmerking die naast de standaard ERS-voorwaarden tenminste 50% Fries bloed en niet meer dan 25% van de aanverwante barokke en warmbloedrassen voeren. Daarmee kunnen de sterk overheersende negatieve inteeltgevolgen van het Friese ras voldoende worden ondervangen.

Kleuren
Standaard EASP.

Back To Top