Skip to content

Fokdoel ERS

2. Europees Rijpaard met Shagya/Arabisch/Engels volbloed (ERS)
a. FOKPROGRAMMA In het fokprogramma voor de afdeling ERS zullen alle selectiemethoden en sportactiviteiten gehanteerd worden die noodzakelijke zijn om de fokkerijprogressie, overeenkomstig het fokdoel, te realiseren en te meten.
b. FOKKERIJMETHODE Het fokdoel wordt via de methode van kruising, veredeling of onderlinge paringen van overeenkomstige fokdieren gestimuleerd.
c. FOKDOEL Het fokdoel is een edel, intelligent rijpaard met goede gebruikseigenschappen voor alle sportdisciplines, met duidelijk herkenbare volbloed-eigenschappen van bij voorkeur die van de Shagya`s en Engelse volbloeds.
d. EXTERIEURKENMERKEN

Type
Gewenst is een edel, harmonisch gebouwd sportpaard in het rechthoeksmodel met een uitgesproken Shagya/Arabische/Engelse volbloed- opdruk.

Hals
Gewenst is een middellange, elegante hals met een gewelfde manenkam, een geprononceerde nek en een goede hoofd/hals uitsnijding.

Schouder/schoft
Gewenst is een lange, schuine schouder en een markante, ver in de rug doorlopende schoft.

Rug
Gewenst is een bespierde en harmonisch licht gewelfde rug, met een goede bespiering die een elastisch ruggebruik mogelijk maakt.

Croupe
Gewenst is een lange, licht benedenwaarts hellende en goed bespierde croupe.

Fundament
Gewenst is hard en droog beenwerk dat correct gebouwd en gesteld is; de voor- en achterbenen moeten goed bespierd zijn met sterke voorkniegewrichten, een lang bovenbeen, brede spronggwrichten en korte/platte pijpen. De koten moeten middellang zijn, elastisch en veerkrachtig in beweging.

Hoeven
Gewenst zijn correct ontwikkelde, harde en naar verhouding passende hoeven.

Beweging
Gewenst is een van voren/achteren en van opzij gezien recht en regelmatig bewegingsmechanisme.

Stap
Gewenst is een tactzuivere, gelijkmatige stap, energiek in viertact met een lichte mate van overstap.

Draf
Gewenst is een tactzuivere (2-tact) draf met een energieke stuwing, veel veerkracht en een duidelijk onder het zwaartepunt tredende achterhand met veel elasticiteit en een goed zichtbaar zweefmoment.

Galop
Gewenst is een tactzuivere (3-tact) lichtvoetige, krachtige, verheven en elastische, bergopwaartse galop.

Springaanleg
Gewenst is een moedig paard dat met plezier en vermogen springt. Daarbij een snel vouwend voorbeen en een goed opende achterhand laat zien. Het ruggebruik moet elastisch zijn en daarbij goed basculeren. Een optimaal taxeervermogen is gewenst.

Souplesse/werkwilligheid
Gewenst is een paard met een aangenaam tact-en zitgevoel waarbij de ruiter als het ware in de beweging wordt meegenomen door een goed ruggebruik. Een attente aanleuning met een plezierig gesloten (kauwende) mond met een aangenaam temperament en een intelligente werklust.

Omgang
Gewenst is een mensvriendelijk, goedaardig karakter met een stabiel temperament.

Gezondheid
Gewenst zijn een robuuste gezondheid met een lange levensduur, een hoge vruchtbaarheid zonder erfelijke gebreken, een minimaal gezondsheidsrisico voor been-en gewrichtsafwijkingen zoals podotrochlose (hoefkatrolontsteking), OCD (osteochondrosis dissecans tarsi), spat en arthrose en geen afwijkingen aan de ademhalingsorganen.

Back To Top