Foto’s René Maly
Net als vorig jaar zijn we ook dit jaar weer neergestreken op de mooie locatie van het Paardensportcentrum “De Bullen Enk” te Hulshorst. Vorig jaar werden we op een tropische dag getrakteerd en dit jaar mochten onder ideale weersomstandigheden de keuring afwerken. De koplopers van de 13 rubrieken werden vervolgens samengevoegd in 4 categorieën en de hoogstgeplaatste van elke categorie streden later op de dag voor het dagkampioenschap. Ons zeer gewaardeerde jurylid Leid de Ruyter heeft door ziekte helaas verstek moeten laten gaan. Beterschap Leid. De voorzitter van de jury, de heer Ton Penders, werd dan ook geassisteerd door twee aspirant-juryleden t.w. Kelly van de Ven en Albertine Nannings die beide met goed gevolg de EASP-beoordelingscursus hebben afgelegd. Albertine gaf daar publiek ook blijk van door helder en begrijpelijk de beoordeling en daarbij de functionele kwaliteiten, conform het fokdoel, van de gekeurde paarden en pony’s toe te lichten.
Drie tevreden paarden en dames, Margriet Jonk, M. van Balen-Blanken en J.Nijmeijer, met hun mooie EASP-stermerries.
Opname stamboekmerries
Zoals gebruikelijk werd begonnen met de opname van de 3 jaar en oudere merries. Daarbij worden de paarden eerst in stap en draf op het harde getoond en daarna volgt onmiddellijk het vrij bewegen in de binnenhal waarbij met name de galop wordt beoordeeld.
Van l.n.r. de jury: Albertine Nannings, Kelly van de Ven, de voorzitter Ton Penders en Karel de Lange. Rechts: Er wordt aandachtig geluisterd als Albertine Nannings direct na de plaatsing de beoordeling van de betrokken paarden toelicht.
3 jarige merries EPS-D sportpony
In deze rubriek werd California FF (Picassso van Knedo x Star) van F. Fokkens te Finsterwolde als eerste geplaatst. Ze werd niet alleen met een 1e premie beloond maar ze verkreeg ook het sterpredicaat. California is een bruinbonte merrie die redelijk goed in het evenwichtsmodel staat maar qua harmonie nog wel een paar steken laat vallen. De schouder had wat schuiner mogen liggen en de wat strakke lendenpartij verhindert een optimale daling van de achterhand en dat uit zich weer een verminderde draagkracht. Ze staat echter wel goed in het type en de correctheid werd met een 8 beloond. Haar gemiddelde score lag boven een zeven en dat leverde haar ook het sterpredicaat op.
California twee keer in actie. Jong geleerd is oud gedaan en daar is Jannes Fokkens goed mee bezig.
3 jarige merries Arabo Friesian
De zeer rastypische en edele maar ook laatrijpe merrie Beau Dancer v/d Veedijk van J. Nijmeijer te Mantinge scoorde een totaal van 48 punten. Voor het type kreeg ze zelfs een negen en voor de bouw en harmonie alsmede de draf en de galop verkreeg ze verdiend een acht. Beau Dancer heeft een heel mooi hoofd met een groot donker en sprekend oog en het front is zeer goed en fraai gewelfd. Zoals gezegd doet ze jeugdig aan maar dat moet ook op die leeftijd. Ook de vrouwelijke en ronde lijnen zijn goed aanwezig. De gewrichten en met name de voorknie zouden iets meer ontwikkeld mogen zijn. Zowel in de draf als de galop, die beide met een groot zweefmoment werden getoond, toonde ze veel draagkracht en balans. Een 1e premie en het sterpredicaat konden haar dan ook niet ontgaan.
De Arabo-Friese merrie Beau Dancer heeft en een goed gebalanceerde draf en een dito galop in huis.
4-6 Jarige Merries EPS-D Sportpony
In deze rubriek ging de eer naar Kalika (Kadar x Orchard Limb-Lopper) van K.L. Nap te Westerland. Deze buitengewoon fraaie en rastypische merrie brengt niet alleen heel veel ras en adel mee maar ook het goede evenwichtsmodel, de daarmee gepaardgaande harmonie en de mooie en functionele vrouwelijke lijnen en vormen. Ze scoorde voor alle onderdelen een negen en met een totaal van 54 punten is ze het prototype van het EASP en daarmee ook het vlaggenschip van deze keuring. Als klopt aan deze merrie. Haar skeletverhoudingen stemmen naadloos met elkaar overeen en de oogstrelende harmonie komt tot uitdrukking in haar mooi gevormde vrouwelijke lijnen en vormen waarbij de boven- en onderlijn praktisch zuiver op elkaar zijn afgestemd. Het voorbeen, met de goed bespierde onderarm, is goed gesteld en dat geldt ook voor de stand en de lengte van de koot. Ook de verhouding van 3/5 onderarm en 2/5 pijpbeen komt hier goed tot zijn recht. Ze heeft een imponerend front met en lange nek en een zeer goed gewelfde hals die vloeiend in de goed ontwikkelde en lange schoft en vervolgens in de goed gewelfde bovenlijn, met een licht oplopende lendenpartij en een goed bespierde en lange lichthellende croupe, overgaat. De bovenlijn bestaat bovendien uit de ideale verhouding van 1/3 rug, 1/3 lendenpartij en 1/3 croupe. De romp is diep en goed rondgeribd met veel “Hinterrippe”. Het achterbeen is goed en recht onder de massa gesteld. Het fundament, met de brede platte pijpen, straalt kwaliteit uit. De voeten zijn goed gevormd en zouden voor nog iets meer verzenen mogen hebben. Wat ze op stand qua model beloofde, maakte ze in de bewegingen ook helemaal waar. Een verende, ruime stap en een zeer lichtvoetige draf met een groot zweefmoment die ze met het ritme van de klok liet zien. En dat geldt voor de mooi gedragen en goed gebalanceerde galop waarbij de bovenlijn zuiver horizontaal blijft. Een 1e premie en het sterpredicaat werden dan ook terecht toegekend. Niet onvermeld mag blijven dat zij een dochter is van Kadar die dit jaar voor het eerst zijn goedkeuring bij het EASP verkreeg.
De fraaie Kalika op stand en rechts haar mooie gebalanceerde draf is een gevolg van haar goede evenwichtige en harmonische bouw.
4-6 Jarige Merries ERS Sportpaard
De schimmel Bithiah Bay (A.F. Barahbay ox x Triton) van M. van Balen –Blanken ging hier met de hoogste eer strijken. Bithiah Bay is een robuuste merrie die goed in evenwichtsmodel staat maar qua harmonie en lijnen net het gouden draadje mist. Ze heeft een aansprekend en imponerend front met een mooie, diepe en goed rondgeribde romp. De bovenlijn had een fractie meer gewelfd en de croupe een fractie langer moeten zijn. Het fors ontwikkelde fundament is hard maar de stand zou, zowel voor (iets hol) als achter (iets te sterk gebogen), nog iets correcter kunnen zijn. De bewegingen zijn ruim voldoende en samen met de andere pluspunten leverde dat haar wel een verdiende 1e premie en het sterpredicaat op.
Links Bithiah Bay op stand en rechts Celva VMJ
7 Jarige Merries ERS Sportpaard
In deze rubriek gingen de eerste plaats, het oranje lint en het sterpredicaat naar de best bewaarde merrie Celva VMJ (Valdez x Nabuur) van M.C.M. Jonk te Volendam. Celva is een kapitale merrie wiens 12 jarige leeftijd haar niet aan te zien is. Met haar mooie vrouwelijke lijnen en vormen kan ze met recht een “Eyecatcher”genoemd worden. Ras en uitstraling zijn ruimschoots voorhanden en aan haar zeer fraaie hoofd, het goede front met de fraai gewelfde hals en de harmonie tussen de boven – en onderlijn zijn de Arabische genen in haar pedigree nog goed te herkennen. Ook de taktmatige en krachtige bewegingen zijn het gevolg van de goede en harmonische skeletverhoudingen. Ze heeft een fantastisch mooie bovenlijn die vloeiend van de lange en goed geprononceerde schoft in de goed gewelfde rug en vervolgens vloeiend in de lichtoplopende lendenpartij en de lange, goed bespierde en lichthellende coupe overgaat. Opvallend is ook de harmonie tussen de onder – en bovenlijn. De romp, met veel “Hinterrippe”, is rond en diep en biedt veel ruimte voor grote longen, darmvolume, ruimte voor een veulen en niet te vergeten de noodzakelijke buikspieren. Met drie keer een 9 en geen cijfer onder de 8 was ze de 1e premie en het sterpredicaat meer dan waard.
Links Celva in stap en rechts Keizers Mooi Hé
Een 1e premie en het sterpredicaat was ook weggelegd voor Keizers Mooi Hé (Denzel van het Meulenhof x Marius Claudius) van Peter Kleine Schaars te Wijhe. Deze merrie heeft een veulen aan de voet en dat was haar fysiek ook aan zien. Ze zoogt dus prima en daar heeft het veulen alleen maar voordeel van. Keizers Mooi Hé staat redelijk goed in het evenwichtsmodel en is een fors ontwikkelde merrie met een goed front en een beste romp. Het fundament is fors en hard en de bewegingen zijn goed gebalanceerd en lichtvoetig.
Twee keer Keizers Kweetnie. Links op stand en rechts in draf. De jaren zijn haar nog helemaal niet aan te zien.
De derde merrie die met het sterpredicaat naar huis ging, was de moeder van de Keizers Mooi Hé en de grootmoeder van haar veulen. Deze Keizers Kweetnie (Marius Caludius x Mytens xx) van Peter Kleine Schaars te Wijhe is een tienjarige en zeer goed bewaarde merrie die als allrounder haar sporen in de sport ruimschoots verdiend heeft. Ze was destijds als driejarige al opgenomen in het stamboek en verdiende nu ook met vlag en wimpel het sterpredicaat.
Peter Kleine Schaars met zijn dames. Links de stammoeder Keizers Kweetnie, met haar nafok, die net als zijzelf alle drie met een 1e premies naar huis gingen. Wat Peter roemt van zijn merries is vooral het werkbare karakter.
De fraaie merrie Kalika werd als eerste van deze rubrieken op gesteld en mocht dus in de middag terugkomen voor het dagkampioenschap.
Hengstveulens EP-D Sportpony
Het bruinbonte ponyveulen Special Dailey Dream Dakota (v. Specialist in Colour) van C.L. Grob-Kuiken te Bellingwolde verkreeg in deze rubriek een 1e premie. Special is een goed ontwikkeld veulen maar mist een beetje de mannelijke uitstraling. Het type is echter ruim voldoende en daarvoor verkreeg hij dan ook een 8. De overige onderdelen zijn voldoende zonder echte uitschieters.
Links Special Dailey Dream Dakota op stand en links de mooie ruime draf met een goed zweefmoment van Kenaz. Links op de achtergrond staat Ciska Snijders de zitexpert van Nederland.
Hengstveulens EPS-D Sportpony
In deze rubriek was het oranje lint weggelegd voor Kenaz FF (Kalido II van de Klaverborch x Castlerock) van F. Fokkens te Finsterwolde. Kenaz is elegant hengstveulen met een hele mooie en diepe romp. Hij heeft daarbij een zeer goede voorhand en goede verhoudingen qua hals- ruglengte. De croupe is wat kort maar wel weer goed bespierd. Kenaz begint echter wat overbouwd te raken en dat is altijd weer in de bewegingen terug te zien die weliswaar correct zijn maar in de gedragenheid het af en toe een beetje laat zitten.
Merrieveulens EPS-D Sportpony
Aphrodite (Nubeke Joy ox x Picasso van Knedo) van Knedostables te Wijdewormer bekoort niet alleen door haar vrouwelijke voorkomen maar ook door het type en de uitstraling. Zij is een zeer sympathiek veulen die zich in de beweging ook goed opwaardeerde. Dan laat ze de achterhand goed dalen en maakt ze front. Ze is daarbij zeer lichtvoetig. Haar laagste score was een 8 en dat zegt veel over de kwaliteit van dit zeer aansprekende en charmante merrieveulen.
Aphrodite links en rechts Powered By Knedo zijn beide van fokker Marnix Kneteman (precies die van Boer zoekt Vrouw) en ze demonstreren beide een hele goede draf waarbij Powered ook een groot zweefmoment laat zien.
Hengstveulens EPS-E Sportpony
Zoals altijd wordt er bij hengstveulens ook beetje gekeken naar wat voor potentie ze later als hengst zouden kunnen hebben. Dat werd uiteraard ook bij Powered By Knedo (Picasso van Knedo x Pesal ox) van Knedostables te Wijdewormer gedaan en daarbij kwam dit imponerende hengstveulen goed uit de bus. Powered is een zeer edel veulen maar wel met een mannelijke uitstraling. Hij heeft een zeer fraai front, een lange nek en met een mooie welving in de halslijn. De schoft loopt tot aan het midden van de rug door. De schouder ligt goed schuin en het voorbeen is goed gesteld. Het fundament zou nog een fractie robuuster mogen zijn. De stap en de draf werden met veel ritme en souplesse getoond.
Powered by Knedo werd dan ook zonder noembare concurrentie winnaar in deze categorie en mocht ook hij deelnemen aan het dagkampioenschap.
Hengstveulens ERS Sportpaard
De rubriek hengstveulens was een vrij uniforme groep en daar werden drie eerste premies toegekend. De eerste plaats ging verdiend naar Rock Springs (Rivant x Erik T) van T.A. Bakker te Vledderveen. Rock Springs is een zeer robuust en mannelijk veulen die uit een zeer goede klassieke moeder komt en dat is de hengst aan zien. Hij is zeer harmonieus in de bouw en de verhouding hals- en ruglengte stemt precies overeen. Hij begint echter al wat overbouwd te raken en daarom lijkt het achterbeen nu wat recht en iets steil maar dat zal t.z.t. in de verdere groeiontwikkeling wel weer bijtrekken. Rock Springs heeft een mooi front met veel halswelving. Het hoofd, met een groot en donker oog, zou nog iets edeler mogen zijn. De schouder ligt mooi schuin en de goed gewelfde bovenlijn laat tevens een mooie oplopende lendenpartij met een lange lichthellende en goed bespierde croupe zien. Het fundament is fors, hard en goed ontwikkeld. In de stap speelt de overbouwdheid hem nog wat parten maar in de met veel souplesse en balans getoonde draf kan hij de achterhand nog goed laten dalen en maakt hij het front rond. De potentie straalt van hem en dat biedt perspectief voor de toekomst.
Rock Springs op stand en in draf. Op stand is niet alleen zijn evenwichtige bouw goed te zien maar ook dat hij al overbouwd begint te raken. Rock Springs heeft ook een hele beste, klassieke moeder waar de functionele kwaliteit van afstraalt.
De tweede plaats met een 1e premie werd bezet door Rhivano eveneens een zoon van Rivant uit een Bugattimoeder van Marian Pater –Douwes te Leek. Rhivano is een zeer edel veulen, voldoende mannelijk met een opvallend mooie romp. Ook bij hem zijn de verhouding hals- en ruglengte goed. Het fundament is hard en goed ontwikkeld maar voor is hij een tikje Frans. Met een goede hoefsmid zal dit t.z.t. ook weer verdwijnen. De stap is verend en de draf wordt met veel souplesse , takt en ritme getoond.
Links Rhivano met vier beentjes van de vloer. Zijn 19-jarige moeder van Bugatti mag er ook zijn en rechts Its Keizers Good Goan in een goed gebalanceerde draf.
Een 1e premie was er ook voor Its Keizers Good Goan (Its Otto x Denzel van het Muelenhof) van Peter Kleine Schaars te Wijhe. Its Keizers Good Goan is fors ontwikkeld en zou wat ronder in de ribbenkast moeten. Hij is voldoende mannelijk. De hals- en ruglengte komen niet helemaal met elkaar overeen en de hals is ook wat recht. Opvallend is de grote hoek in het ellebooggewricht en dat brengt altijd een hooggelegen boeggewricht met zich mee en dat is weer belangrijk voor een opwaarts verlopende romp. Het fundament is goed ontwikkeld met een correcte stand. De opwaartslopende romp zorgt er voor dat de bewegingen in balans kunnen worden uitgevoerd en dat liet hij ook zien.
In deze categorie scoorde Rock Springs het hoogst en mocht hij in de middag terugkomen voor het dagkampioenschap.
1 jarige hengsten ERS-ox
Al-Bashar RV ox (AF Barahbay ox x Sahara ox) van R. Visschedijk te Overdinkel is een zeer aansprekende en forse jaarlinghengst die ook als hengst heel veel pluspunten heeft. Hij heeft een buitengewoon edel maar ook een zeer functioneel front. Het mooie sprekende hoofd met een groot en donker oog en de lange nek met de goed gewelfde hals zijn een sieraad op deze hengst. Ondanks dat hij sterk overbouwd en in ontwikkeling is, zijn de harmonische lijnen vormen toch goed te herkennen. Deze fraaie jongeling beschikt ook over de goede skeletverhoudingen. Het fundament is goed ontwikkeld, hard en met platte en brede pijpen. Het voor- en achterbeen zijn goed gesteld en staan goed en recht onder de massa. De mooie lange broekspier stelt hem in staat om de gewrichten van het achterbeen goed aan te trekken. Overbouwde paarden laten altijd een wat korte stap zien en dat was ook hier het geval. De draf is ruim, taktmatig en met voldoende zweefmoment. Een 1e premie werd dan ook verdiend toegekend.
Links Al-Bashshar ox op en rechts de eenjarige EPS-D sportmerrie Dailey Dream Chàvaz Indiana.
1 jarige merries EPS-D Sportpony
In deze rubriek werd één 1e premie toegekend en die ging naar Daily Dream Chàvez Indiana (v. Joarah ox) van C.L. Grob te Bellingwolde. Deze merrie heeft een ruim voldoende vrouwelijk voorkomen met goede verhoudingen en een diepe romp. Ze heeft een mooie bovenlijn met een ver doorlopende schoft, een goed oplopende lendenpartij en een lichthellende maar ook iets korte croupe. Het fundament is goed ontwikkeld, hard en goed gesteld. De stap is veerkrachtig en die veerkracht ontbreekt een beetje in de wat gehaaste draf die ze demonstreerde.
Al-Bashar RV ox mocht van deze rubrieken dus deelnemen aan het dagkampioenschap.
Dagkampioenschap
Zoals gezegd mochten dus de hoogst geplaatste paarden en pony’s van elke categorie deelnemen aan het dagkampioenschap en dat waren respectievelijk: Kalika, Powered by Knedo, Rock Springs en Al-Bashar RV ox. Al gauw werd duidelijk dat de uiteindelijke strijd tussen Rock Springs en Kalika ging. Qua kwaliteit, functionaliteit en bewegingen zat er hoegenaamd geen verschil tussen deze beide dieren maar de expliciete raskenmerken die Kalika zo rijkelijk etaleerde, gaven uiteindelijk en terecht de doorslag. Kalika kon daarmee zeer verdiend het kampioenslint in ontvangst nemen.
Kalika heeft alles wat je als sportpaard nodig hebt. Ras, adel, evenwicht in de bouw en balans in de bewegingen. Ze werd dan ook overtuigd en verdiend dagkampioen. Het kampioenslint werd uitgereikt door Kelly van de Ven.
Zadelrubriek Allround
In deze rubriek worden de paarden naast de stap, de draf, de galop en het gereden zijn ook op hun springaanleg beoordeeld. De eer ging in deze rubriek naar de Keizers Kweetnie (Marius Claudius x Mytens xx) gereden door Lisette Kleine Schaars. Met Keizers Kweetnie heeft deze amazone een bewezen allrounder onder het zadel die zich in verschillende disciplines ruimschoots heeft bewezen maar ook als fokmerrie haar sporen heeft verdiend. De 2e plaats werd door Celva VMJ (Valdez x Nabuur) ingenomen die door Margriet Jonk gereden werd. Margriet heeft haar Z-paard jarenlang aan de moderne rijkunst onderworpen en zij hebben daar beide de schadelijke en kreupele gevolgen van ondervonden. Sinds enige tijd krijgt ze les van Ciska Snijders en dat is voor haar en haar paard een wereld van (balans) verschil omdat zij en haar paard nu leren wat in balans zitten en in balans rijden betekent. In deze rijrubriek gaf ze daar dan ook een mooie demonstratie van en liet ze zien dat ze de goede weg is ingeslagen.
Met haar veelzijdige allrounder, die op alle onderdelen een goede verrichting liet zien, kon Lisette Kleine Schaars met Keizers Kweetnie de 1e plaats niet ontgaan. Rechts de als 2e geplaatste Magriet Jonk met haar kersverse stermerrie Celva VMJ.