Skip to content

De keuring in Middelburg was de 2e keuring dit jaar. In Heteren kon er nog buiten gekeurd worden maar dat lukte in Middelburg vanwege de bodemgesteldheid niet. De Manege Groot Prooyen heeft echter een prachtige binnenaccommodatie die uitstekend geschikt is om een keuring binnen te houden. Bovendien kunnen de paarden allemaal in boxen worden ondergebracht en dat maak het voor de eigenaren gemakkelijk om hun paarden er kleuringsklaar voor te zetten. In Heteren waren de hengstveulens in de meerderheid en in Middelburg was dit net andersom.

 

santana van de Goudenpolder

Het fraaie hoofd en front van Santana van de Goudenpolder

 

ERS Arabo-Friesian Hengstveulens
In deze rubriek kregen drie hengstveulens een eerste premie. Aan kop ging D. Bartje van de Molenweg (Dark Ynte x Dark Laes) van fokker/eigenaar J.P.M Stassen. D. Bartje is een zeer mannelijk veulen met veel hengstexpressie. Hij heeft harmonieuze verhoudingen met een goed functionerende achterhand. Hij heeft een mooie schuine schouder met een hooggelegen boeggewricht die ook weer een grote hoek in het ellebooggewricht produceert. Ook het goed ontwikkelde en harde fundament mag genoemd worden. De stap, die met 8 werd gewaardeerd, is goed en voor de draf scoorde hij een 8.5. De draf zou nog met meer expressie getoond kunnen worden. Op de tweede plaats stond I.O. Bérke van de Molenweg (I. Othello x Dark Laes) van fokker J.P.M. Stassen en eigenaar J.H.J. Driessen. I.O Bérke heeft zeer veel front met een Arabische uitstraling. Hij is harmonisch gebouwd en heeft een mooie lang doorlopende schoft. Opvallend zijn ook de platte gewrichten. De broekspieren zouden wat langer moeten zijn. Voor stap kreeg hij een 7.5 en de draf werd met een 8 beloond. Hekkensluiter met een eerste premie was Dark Arrow (Dar Ynte x Tsjerk) van fokker/eigenaar Stal Groot Prooyen. Dark Arrow is een edel hengst veulen met een Arabische opdruk die nog meer hengstuitdrukking zou mogen hebben. Hij heeft een prima fundament maar ook zijn broekspieren zouden iets langer moeten zijn. De koten zijn iets steil en dat in de bewegingen die wat meer veerkracht zouden moeten hebben terug te zien.

 

D. Bartje van de MolenwegI O-berke van de MolenwegLinks D.Bartje van de Molenweg. Zijn harmonische bouw met het mooie front is op deze foto goed zichtbaar. Rechts O-Bérke van de Molenweg die zijn lichtvoetige en functionele draf hier demonstreert.

 

 

 

ERS Arabo-Friesian Merrieveulens
Kwalitatief waren de merrieveulens niet alleen uniformer maar ook beter dan de hengstveulens. De drie eerst geplaatste veulens deden weinig voor elkaar onder en als de volgorde anders zou zijn geweest zou niemand er over gevallen zijn. Op de eerste plaats werd Berpke van de Molenweg (Dark Felix x Dark Laes) van fokker/eigenaar J.P.M. Stassen gezet. Berpke is een harmonisch goed ontwikkeld veulen met ras, adel maar ook vooral met vrouwelijke lijnen en vormen. Ze heeft een mooie, ronde romp en een best fundament. Het fraaie en functionele front komt in de beweging nog meer tot uitdrukking. De bewegingen zijn ruim en lichtvoetig en worden met veel veer getoond.

Berpke van de MolenwegazusaBerpke van de Molenweg (links) heeft een mooi opgericht en gewelfd front. Die functionele zelfhouding komen ook in de lichtvoetige bewegingen tot uitdrukking. Dat gaat ook voor Asusa (rechts) op die balans in het ruime zweefmoment laat zien.

 

 

De tweede plaats was voor Azusa ( Dark Laes x Tamme) van Stal Groot Prooyen. Azusa is een mooi harmonisch veulen met goede verhoudingen en een heel best bespierde croupe. Ze heeft een fraai hoofd met een mooi donker en groot oog. Ze heeft tact, ritme en veer in de bewegingen. Op derde plaats nestelde zich Santana van de Gouden Polder (Dark Ynte x Tietse) van E.M van de Pol. Santana is een zeer edel veulen met een fraai hoofd en een goed gewelfd front. Dat gaat ook voor de bovenlijn op. De achterhand met de lange broekspieren stellen haar in staat om de gewrichten goed aan te trekken.

Santana van de GBeppie van de MolenwegSantana van de Goudenpolder (links) heeft niet alleen een heel fraai front maar ook een goed dalende achterhand. Rechts Beppie van de Molenweg is met een heel mooi hoofd bedeeld.

 

 

Op de vierde plek mocht zich Beppie van de Molenweg (Dark Ynte x Darl Laes) van fokker/eigenaar J.P.M. Stassen opstellen. Beppie is op en top vrouwelijk met zeer veel ras en goede verhoudingen. Ze heeft een hele mooi schuine schouder en een diepe, ronde romp. De bewegingen zijn lichtvoetig maar zouden nog iets meer draagkracht mogen laten zien. Adila van d’n Meulenpad (Dark Ynte x Wierd) van fokker/eigenaar Stal Groot Prooyen werd als vijfde opgesteld. Ze heeft veel ras en een heel mooi front met een lange functionele nek. De bovenlijn is op de lenden iets strak en het fundament is weliswaar hard maar ook iets teer. Haar leeftijd begint haar reeds parten te spelen want ze wordt al iets enterachtig en daarbij is licht overbouwd. Last but not least was Betsie van de Molenweg (Dark Felix x Dark Laes) van Fokker/eigenaar J.P.M. Stassen.

Adila van d'n MeulenpadEvaAdila van d’n Meulenpad (links) is een fors veulen van ruim vijf maanden met een schitterend front. Op de foto rechts het elegante ERS-merieveulen Eva die in de hoofd/halsaanzet nog een tikje te zwaar is maar verder alles in huis heeft om een goed sportpaard te worden.

 

 

ERS-Sportpaarden Merrieveulens

In deze rubriek was er een eerste premie en die werd in de wacht gesleept door het elegante merrieveulen Eva (Darl Laes x The Governor) van fokker/eigenaar Linda de Feijter. Eva is een robuust veulen met veel massa en een best fundament. Ze heeft ruim voldoende rijtypische kenmerken om een goed sportpaard te worden. En ook voor de fokkerij biedt ze voldoende potentie.
Drie jaar en oudere merries Out of the Blue Dark Sasha (Dark Laes x Tsjerk) eigenaar W. Wellens verkreeg in deze rubriek terecht het sterpredicaat. Ondanks haar jeugdige voorkomen heeft ze veel vrouwelijke rijtypische pluspunten en die komen vooral in ronde lijnen en vormen en de lichtvoetige bewegingen tot uitdrukking. Ze heeft daarbij veel ras, een hard fundament en een prima galop.
Kampioenskeuringen

Het veulenkampioen werd een prooi voor Berpke van de Molenweg die op het einde van de dag ook het dagkampioenschap in de wacht sleepte.

Berpke van de Molenweg2Out of the blue dark sashaLinks de dag- en veulenkampioen en rechts de elegante Out of the Blue Dark Sasha

 

 

 

 

 

Show
Dat de Arabo-Friesians een prima en werkbaar karakter hebben is inmiddels genoegzaam bekend maar dat ze door de rijtypische en functionele sportkenmerken ook gemakkelijk bitloos gereden kunnen worden is minder bekend. De goedgekeurde EASP-hengst Dark Ynte van Stal Groot Prooyen liet zien dat ook dit hem heel gemakkelijk afgaat.

yntedark ynteDark Ynte laat zien dat hij ook bitloos goed gebalanceerde bewegingen heeft.

Back To Top