Skip to content

EASP keuring 2017  te Heteren

Op 5 augustus werd te Heteren op het fraaie terrein van de Manege de Fruithof de 1e van de twee regionale keuringen gehouden. Het weer speelde ons wel parten maar gelukkig konden we in de middag uitwijken naar de binnenmanege. Dagkampioen werd de kapitale merrie Silhouette P. van Ella Gorte – van Doorn (Foto’s Alike Bakker).

Het sprekende en intelligente hoofd van de dagkampioen, de 3-jarige merrie Silhouette P (Plutarches x Ganges),  met haar trotse eigenaar Ella Gorte – van Doorn.

Stamboekopname

Zoals gebruikelijk werd de keuring voor stamboekopname begonnen met het meten van de stokmaat, de borstomvang en de pijpomvang en het  keuren op het harde van de driejaar en oudere merries. Het aan de hand en vrij bewegen van deze merries vond binnen in het middagprogramma plaats.

Hengstveulens EPS-D Sportpony’s

In deze rubriek werd er één 1e premie verstrekt en die werd behaald door Constantijns Cold Feet WN (Constantijn TG x Romantico) van fokker/eigenaar fam. Westerhof te Noordwijk.  Deze Constantijns Cold Feet WN is een zeer harmonisch gebouwd veulen met dito bewegingen. Hij scoorde voor alle onderdelen een 8. Hij heeft een bijzonder fraai hoofd en een goedgevormd  front. De goed ontwikkelde en tot aan het midden van de rug doorlopende schoft gaat vloeiend in de goedgewelfde bovenlijn en vervolgens in de goed oplopende lendenpartij over. De croupe is lang en lichtgeheld en het achterbeen met de lange broekspieren is goed gesteld. Ook het fundament is goed ontwikkeld. De bewegingen zijn goed gedragen en in de draf toont hij een goed zweefmoment.  Hij zou iets meer hengstuitdrukking mogen uitstralen.

Constantijn’s Cold Feet WN toont hier zijn goed  gedragen draf met een groot zweefmoment. 

Hengstveulens ERS sportpaard

Twee veulens behaalden met vlag en wimpel een 1e premie in deze rubriek. Als eerste werd Constantijn’s Con Dios WN (Constantijn x Pritty) van de goedfokkende hengst Constantijn TG geplaatst. Fokker/eigenaar is de fam. Westerhof te Noordwolde.  Dit zeer goed ontwikkelde veulen scoorde op vier van de vijf onderdelen een 9 en alleen voor de stap scoorde hij een half puntje lager.  Constantijn’s Con Dios WN  is een uitgesproken zeer mannelijk veulen die veel  harmonie, ras en adel toont hetgeen in de goed  gedragen en zeer tactmatige bewegingen uitstekend tot uitdrukking kwam. Hij behaalde dan overtuigd ook het veulenkampioenschap.

De buitengewoon fraaie Constantijn’s Con Dios WN  verdiende niet alleen een 1e premie en een 1e plaats maar behaalde ook terecht hetveulenkampioenschap.

Ook de zeer rassige Jazzmeen’s Boy Jackson (Jazzmeen ox x Invit Brolinde) van fokker/eigenaar I. Neele te Purmerend behaalde een 1e premie. Hij scoorde voor vier van vijf onderdelen een 8 en voor zijn zeer goede en ruime draf zelfs een 9. Dit veulen heeft als nadeel dat hij al wat overbouwd begint te worden en dat is als eerste altijd in de wat kortere  stap terug te zien.  Jazzmeen’s Boy Jackson heeft een bijzonder mooi hoofd met groot donker oog en een zeer goed gevormd front. De bewegingen zijn lichtvoetig en ruim maar door de overbouwdheid iets gespannen.

 

Op deze foto is goed te zien dat Jazzmeen’s Boy Jackson harmonieus gebouwd is en goede skeletverhoudingen heeft waarbij in de draf het achterbeen altijd voor het diagonale voorbeen landt.

Vier t/m zesjarige merries EP D

Reeds op het harde liet Lola van de Berg van R. Visschedijk te Overdinkel zien dat ze uit het goede hout gesneden is. Deze vijfjarige merrie staat zeer goed in het evenwichtmodel met zeer goede skeletverhoudingen. Ze is daarbij uitgesproken vrouwelijk met vloeiende lijnen en vormen. Het hoofd is fraai en de hals is goed gewelfd maar de nek zou iets langer en daardoor meer geprononceerd mogen zijn.  De romp is diep en goed rondgeribd met veel “Hinterrippe” en ruimte voor de noodzakelijke buikspieren. De schouder ligt voldoende schuin met een grote hoek in het ellebooggewricht. Het voorbeen is iets terugstaand en  de stand lichtelijk frans. De bovenlijn is zeer goed gewelfd en het achterbeen met de lange broekspier is zeer goed gesteld. De bewegingen zijn ruim en lichtvoetig en voor de draf en de galop scoorde ze zelfs een 9.  Met een totaal van 50 punten verkreeg ze dan ook ruimschoots een 1e premie en het sterpredicaat.

 

 

 

 

 

 

De harmonisch gebouwde Lola van de Berg staat niet alleen zeer goed in het evenwichtsmodel, waarbij het diepste (zwaarte) punt in het midden ligt, maar ze staat daarbij ook over veel bodem. En dat uit zich ook in haar mooi gedragen en goed gebalanceerde bewegingen .

Driejarige merries ERS sportpaard

In deze rubriek maakten we kennis met een van de mooiste paarden die het EASP heeft voortgebracht en die als prototype van een allround sportpaard geheel tijdloos is. Balans is:  schoonheid is:  tijdloos. We hebben het over Silhouette P (Plutarches x Ganges) van Ella Gorte- van Doorn te Havelterberg en gefokt door Sanne de la Parra. Deze opvallende merrie is een echte “eyecatcher” die zeer goed in het evenwichtsmodel staat. Dat harmonische model en haar ras zijn een erfenis van haar Shagya-Araber genen. Het hoofd, met een groot donker en vriendelijk oog,  toont ras en adel en de buitengewoon goed gewelfde hals met de lange nek is goed en breed aangezet. Een aldus geconstrueerde hals is in staat om het voorwaarts bewegende gewicht in de draf en de galop door een versterkte welving niet alleen goed op te vangen maar ook in balans  te houden. Ze heeft buitengewoon goede skeletverhoudingen waarbij de lengte van de hals, die van de rug, de lengte van het voorbeen en de rompdiepte nagenoeg gelijk zijn. Met het klimmen der jaren, als de merrie uitgegroeid en uitgezwaard is, zullen die verhoudingen helemaal gelijk zijn en zal ze ook opdrogen waarbij het “babyvet” plaatsmaakt voor droge spieren.  De mooie en diepe romp is goed rondgeribd en het zwaarte (diepste) punt ligt in het midden. De goed gewelfde bovenlijn correspondeert goed met de tussen de voorbenen oplopende onderlijn. De zeer schuine schouder is voldoende lang en de grote hoek in het ellebooggewricht correspondeert één op één met de hoek van het spronggewricht. Het voorbeen is goed gesteld en dat geldt ook voor het achterbeen met de goed ontwikkelde lange broekspier. Het fundament is glashard en de voeten zijn goed ontwikkeld. Wat ze op stand beloofde maakte ze in de bewegingen helemaal waar. De krachtige bewegingen zijn ruim en zeer lichtvoetig  waarbij de zuivere tact en het ritme met de klok gelijk gaan. Een kapitale merrie  die niet alleen als fokmerrie maar ook als veelzijdig  sportpaard veel potentie heeft. Ze scoorde voor alle onderdelen een negen en behaalde met vlag en wimpel niet alleen het sterpredicaat maar ook verdiend het dagkampioenschap.

 

 

 

 

 

 

Wat Silhouette P op stand beloofde maakte ze in de beweging helemaal waar.                     Op de rechter foto toont ze haar magistrale drafbeweging. Alleen paarden die perfect in het evenwichtsmodel staan met een daarbij behorend skeletmechaniek zijn in staat om de massa zuiver in balans, lichtvoetig en zo ver van de grond met een groot zweefmoment  voort te bewegen. Een erfenis van haar Shagya-Arbergenen.

Driejarige merries ER

In deze rubriek verkreeg Amira (Hamid Maestoso x Yk Dark Roco S) van fokker/eigenaar J. Vink te Helmond een eerste premie en behaalde ze ook het sterpredicaat.  Amira is een laatrijpe merrie met een mooi edel en zeer functioneel front waarmee ze de wat mindere fysieke eigenschappen goed kan compenseren.  De romp is wel rondgeribd maar moet nog in diepte toenemen en dat geldt ook voor de onderarm van het voorbeen die nog in lengte moet toenemen.  Het voorbeen is iets terugstaand en is iets kort gekoot. De goed ontwikkelde schoft  loopt tot aan het midden van de rug door. Door de wat lange en strakke lendenpartij is de bovenlijn ook iets minder gewelfd. Daar staat tegenover dat de achterhand met de lange broekspier zeer goed gesteld is en dat levert in de beweging een achterbeen op waarvan de gewrichten niet alleen goed samengetrokken kunnen worden maar ook goed onder het midden van de massa  geplaatst kan worden. De lange en lichthellende croupe is daarbij ook een voordeel.

 

 

 

 

 

 

Amira is nog jeugdig en laatrijp maar ze heeft mooi front en laat in de beweging zien dat ze goed van de grond komt en een groot zweefmoment heeft.

Stermerries Arabisch Volbloed

Sahara ox (Galinka Conquistador ox x The Minstril ox) van R. Visschedijk te Overdinkel is geboren in 2012 en begint nu heel langzaam iets van haar  jeugdigheid te verliezen. Ze staat goed in het evenwichtsmodel. Ze is inmiddels 4 cm. gegroeid en nog steeds lichtelijk overbouwd. Sahara bekoort door haar fraaie uiterlijk en haar lichtvoetige bewegingen.  Als ze met een paar jaar helemaal uitgegroeid is, zal ook de overbouwdheid verdwijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links het mooie hoofd met het grote, donkere en attente oog van Shara ox en rechts haar goed gedragen ruime en lichtvoetige draf.

Zadelrubriek en Springen

De sportpony Lola van de Berg  liet met Lotte Visschedijk zien dat ze als rijpony voldoende potentie  in huis heeft. Ze scoorde op alle onderdelen in de rijrubriek een 8 en als springpony beschikt ze over zeer veel aanleg en verkreeg ze op alle onderdelen (techniek, taxeren, basculeren, landing en galop) een 9. Die punten verkreeg ook Silhouette P terwijl Sahara ox op alle onderdelen een 7.5 scoorde. Deze jonge merries missen nog de ervaring nog maar aan techniek en skeletmechaniek voldoen ze ruimschoots aan de verwachtingen.

 

 

 

 

 

 

Lola van de Berg is een veelzijdige allround sportpony die kan dressuren en springen.

 

 

 

 

 

 

Links Sahara ox en rechts Silhouette P. Paarden en pony’s  die goed in het evenwichtsmodel staan, kunnen altijd goed bewegen en goed springen. Om het gewicht naar voren of omhoog te verplaatsen heeft het paard immers hetzelfde skeletmechaniek nodig!!

Back To Top