Skip to content

Keuring Heteren 2016                                                                                                   Foto’s vind u hier =>>

De keuring op zaterdag 6 augustus op de fraaie terreinen van manege De Fruithof was de eerste van twee regionale keuringen dit jaar zullen worden gehouden. De volgende zal op 14 augustus in Middelburg bij Stal Groot Prooyen laatsvinden. De weergoden lieten het af en toe even afweten maar we mogen ons gelukkig prijzen dat het rond 11 uur ophield met regenen en dat we de rest van de dag op niet meer dan een enkel buitje werden getrakteerd.

 nanda

 

 

 

 

Aan enthousiasme en support was er ook geen gebrek.

Hengstveulens

De keuring van werd begonnen met de hengstveulens ERS Arabo-Friesians en die bestond dit jaar  uit een fraaie collectie zeer uniforme hengstveulens die weinig voor elkaar onderdeden  Vier veulens werden beloond met een 1e premie.  Tussen de eerste en het laatste geplaatste veulen met een 1e premie zat slechts twee punten verschil. Als eerste werd D. Berend (Dark Laes x Annick van stal de Oergong) eig/fokker J. Veenstra te Kloostertille. D. Berend is een zeer harmonisch veulen met een zeer fraai en functioneel front en een geweldig goede bovenlijn. Hij heeft daarbij veel hengstuitdrukking. De schoft zou iets verder in rug mogen doorlopen maar gaat wel vloeiend in rug over. Dat geldt ook voor de goed oplopende lendenpartij  die het paard, bij een naar voren gekanteld bekken,  in staat stelt om de achterhand te laten dalen. De lendenpartij gaat vervolgens weer in de goedbespierde lichthellende croupe over. De romp is diep en rond en biedt ruimte voor de longen en buikspieren. De stap zou de nog iets verender mogen zijn maar toont een goede tact. De draf is ruim, goed gebalanceerd en lichtvoetig. Hij komt daarbij goed van de grond en toont een groot zweefmoment.

D. BerendD. berend2Op deze foto’s  is de functionele achterhand van D. Berend en de rijzende voorhand goed te zien. Op de linkerfoto wordt het bekken naar voren gekanteld waardoor de achterhand daalt en het gewicht gelijk over de dragende benen wordt verdeeld. Dat het gewicht nu gelijk over de dragen benen verdeeld is, is weer aan de gelijke kootstand te zien. In de afzet (foto rechts) blijft de bovenlijn nu zuiver horizontaal anders kan de ruiter niet in balans zitten.  Het front is fraai gewelfd, ook daar hoeft niet aan getrokken te worden,  en hij toont een groot en goed gebalanceerd zweefmoment.

Op de tweede plaats met een 1e premie stond D. Bauke van dezelfde eig/fokker. Hij heeft dezelfde vader als D. Berend en komt uit Femke Froukje. D. Bauke is zeer edel in zijn voorkomen, is harmonisch in zijn bouw en heeft een goed hard fundament.  De stap en de draf werden met beide met een 8 beloond.

D. Bauke

Dark FelissimoLinks D. Bauke en rechts Dark Felissimo die beide veel ras en een goed zweefmoment tonen.

 

 

 

                                                                                                                              

Op de derde plaats van de 1e premies stond Dark Felissimo (Dark Felix x Brookeborough Flash Jack ) van fokker Jan Driessen. Dark Felissimo heeft zeer veel ras en bekoort door zijn edel en harmonisch voorkomen. Hij is wat overbouwd en dat is in de lichtvoetige bewegingen terug te zien. Op de vierde plaats met 41.5 punten stond Y. Auke (Yk Dark Rico x Dark Ynte ) van de Schaapsburg van eig/fokker H. Janssen te Heibloem. Ook dit veulen is een  meer doorgefokte Arabo-Friesian en die paarden behoren tot de veelzijdige sportpaarden die de Arabo-Friesian overeenkomstig het fokdoel moet zijn.

Merrieveulens

Bij de merrieveulens was er een 1e premie en die was voor de buitengewoon fraaie Aafke van de Schaapsbrug (Dark Rico x Dark Ynte) van fokker/eig. H. Janssen. Aafke is een goed doorgefokte Arabo-Friesian en dat is haar, met de functionele bouw voor een veelzijdig sportpaard, ook goed aan te zien. Ras en adel heeft ze in overvloed en ze beschikt daarbij over zeer harmonische en vrouwelijke lijnen en vormen. Ze heeft een fraai gewelfd front met een lange nek en een mooi hoofd met een groot en donker oog. De schouder ligt zeer schuin met een hooggelegen boeggewricht die een grote hoek in het ellebooggewricht mogelijk maakt en dat weer goed met de hoek van het spronggewricht correspondeert. De schoft loopt tot aan het midden van de rug door en die lijn gaat weer vloeiend in de lichtoplopende lendenpartij en goedbespierde, lichtgehelde croupe over. Ze kan dankzij het naar vorengekantelde bekken de achterhand goed laten dalen om het gewicht gelijk over de dragende benen te kunnen verdelen en in balans te kunnen verplaatsen. Ze werd met haar 45 punten dan ook verdiend tot veulenkampioen uitgeroepen.

aafke van de Schaapsbrug

aafke van de S Aafke laat hier mooi haar dalende achterhand zien die niet alleen een rijzende voorhand maar ook een gebalanceerde beweging mogelijk maakt. De dragende benen horen daarbij in deze fase van de draf recht onder de massa te staan.

 

 

 

ER Veulens 

Bij de ER-veulens werden twee hengstveulens met een 1e premie beloond. Dat zijn H. Boy van Stal Demandt (Hamid Maestoso x Maeije van fokker/eig. J.W.M. Demandt. Beide veulens zouden meer ras mogen tonen. De bewegingen waren voldoende ruim en lichtvoetig.

ERS Vier jaar en oudere merries ox.

In deze rubriek behaalde de vierjarige No Scid (Galinka Conquestador ox x Thee Desperado ox) van Rachelle Vissendijk met vlag en wimpel een 1epremie, opname in het stamboek en het sterpredicaat.  No Scid is een beeldschone merrie met een fantastisch karakter die goed in het evenwichtsmodel staat en die met het klimmen der jaren nog in haar voordeel zal veranderen.  Ze heeft een buitengewoon edel hoofd met een fraai gewelfd front en een goed geprononceerde nek. De goed ontwikkelde schoft is lang en zou nog iets vloeiender tot aan  midden van de rug door mogen lopen. De rug is lichtgewelfd en gaat vloeiend in de oplopende  lendenpartij en lichtgehelde croupe over. De schouder is ruim  voldoende schuin en ze heeft het hooggelegen boeggewricht met een grote hoek in het ellebooggewricht die goed met die van het spronggewricht correspondeert.  De oplopende romp, met het diepste (zwaarte) punt in het midden, is diep en goed rondgeribd met veel “Hinterrippe” die ruimte voor grote longen, een goed darmstelsel, buikspieren en ruimte voor een veulen biedt. De voor- en achterhand zijn goed gesteld en ze heeft een best en hard fundament met een lange en goed bespierde onderarm en lange broekspieren. De koten zijn goed gesteld en de voeten zijn goed ontwikkeld. De bewegingen, voortvloeiend uit de dalende achterhand, zijn ruim, verend en worden met een goede tact, balans  en een groot zweefmoment in de draf en de galop getoond. Daar  kreeg ze dan ook alleen negens voor.

no scid oxno scid

Ze is nog maar vier jaar maar deze zeer edele en harmonisch gebouwde  merrie No Scid ox  laat hier in draf zien wat ze op stand al beloofde.

 

 

 

ERS Vier jaar en oudere merries ShA                                                                          

In deze rubriek was Ziva ShA (Bazar ShA x Jeremias ShA) van fokker/eig. Wilma van Dijk de ongeslagen koningin. Ook zij behaalde op haar sloffen een 1e premie, stamboekopname en het sterpredicaat. Ziva is een 5-jarige Shagyamerrie die goed in het evenwichtsmodel staat en precies voldoet aan wat de Habsburger Landstallmeisters destijds voor ogen hadden. Een veelzijdig sport/militarypaard die wat groter en forser dan  het Arabisch Volbloed is zonder afbreuk te doen aan de door de woestijn verkregen rijpaardkwaliteiten, hardheid, levensduur, vruchtbaarheid, moed,  intelligentie en schoonheid. Die had ze dan ook in overvloed. Ze staat goed in het evenwichtsmodel en het zwaarte (diepste) punt ligt goed in het midden.  Ze heeft een goed gewelfd front met een lange nek. De schouder is schuin en het boeggewricht ligt hoog. Dat brengt ook weer een grote hoek in het ellebooggewricht mee die nagenoeg overeenkomt met die van het spronggewricht. De mooie, ronde romp is diep en biedt plaats voor longen, darmen, buikspieren en een veulen. De mooi gewelfde bovenlijn  zou op de lendenpartij nog iets vloeiender mogen verlopen.  Ze heeft een fors ontwikkeld en zeer hard fundament met beste voeten. Ook zij verkreeg voor haar ruime,  verende en zeer gebalanceerde bewegingen louter negens.  Zeer verdiend werd ze later op de dag tot dagkampioen uitgeroepen.

 Ziva ShAZivaWat ze op stand beloofde liet dan ook in alle drie de bewegingen zien. Zelfs in de stromende regen liep ze verend, lichtvoetig, gebalanceerd  en met een groot zweefmoment. Dat hield ze tot op het einde van de dag en ook bij de kampioenskeuring vol.  Daarmee veroverde ze dan overtuigd het dagkampioenschap.

 

ziva kampioen

Het dagkampioenschap werd verdiend door Ziva ShA gewonnen.

ERS Vier jaar en oudere merries Sportpaarden

De 11-jarige Bravours Precious (Bravour x Dunja) van Anja Speelman verkreeg in deze rubriek ook een  1e premie, stamboekopname en het sterpredicaat. Bravours Precious is een merrie die met name in het middenstuk op de lendenpartij wat te lang en in de romp wat te ondiep is. Het front is ruim voldoende maar ook wat horizontaal. Het vriendelijke hoofd heeft een mooie, ronde kaak die bij het afbuigen goed in de curve van de hals past. De schoft is goed ontwikkeld  en loopt nagenoeg tot aan het midden van de rug door.  Het voorbeen is licht onderstandig, het achterbeen is goedgesteld en ook goed gehoekt. De broekspieren zijn ruim voldoende lang. Dankzij haar goed gestelde en gehoekte achterhand kan ze de minpuntjes redelijk goed compenseren. Dat uit zich ook in de voldoende ruime bewegingen.

Bravours preciousbravours

Bravours Precious laat met haar goedgestelde achterhand zien dat ze daarmee in de draf goed uit de voeten kan. Ze laat hier ook goed zien hoe ze haar hoofd en hals moet gebruiken om deze draf te demonstreren.

 

 

 

ERS sportpaarden stermerries

Prelude (Pronto x Lorenzo W) van Alike Bakker wordt naar mate dat ze ouder wordt steeds mooier. Ze is  heel mooi uitgezwaard en staat heel goed in het evenwichtsmodel. Ze heeft daarbij  ras, harmonie en hele mooie en  vrouwelijke lijnen en vormen.

Prelude BPrelude
Op deze beide draffoto’s komen de gebalanceerde bewegingen van Prelude goed tot uitdrukking. Op de linkerfoto daalt de achterhand en draagt ze het totale gewicht precies gelijk over de dragende benen. Dat resulteert in het zweefmoment op de rechterfoto waarbij de bovenlijn zuiver horizontaal blijft. 

 

Springen

Bij het vrij springen ging de eer naar L ‘amie Wivenna (Wilskracht x Ganges) van Sanne de la Parra. Wivenna verkeert in een lichte overconditie maar dat hinderde haar niet om met gemak en met veel vermogen over de hindernissen te gaan. Op tweede plaats eindigde Prelude en op de derde plaats stond Bravours Precious.  Onderling deden niet zoveel voor elk konden onder. Deze drie geplaatste merries kunnen goed  taxeren en basculeren.

Wivenna springprelude springbravour spring

Drie veelzijdige merries die kunnen bewegen maar ook springen.

De zadelrubiek

Prelude zadel

De zadelrubriek werd door Prelude gewonnen. Ook onder zadel komen de rijpaardkwaliteiten van Prelude goed tot uitdrukking.  

 

 

 

 

Demonstratie Team Harry Streutker

Harry Streutker uit Coevorden rijdt al enige jaren met een vierspan Arabo-Friesians en is inmiddels tot de internationale top doorgedrongen. Op een haartje na hebben Harry  en zijn Arabo-Friesians zich dit jaar net niet voor de wereldkampioenschappen geplaatst. Waar het team Streutker dit jaar wel aan meedoet zijn Nederlandse kampioenschappen voor tweespannen en van dat fraaie tweespan kregen wij in Heteren een fraaie demonstratie te zien. Daarnaast had Harry ook de recentelijk erkende en zeer fraaie hengst  Ra’id en zijn talentvolle halfbroer meegenomen. Alle paarden voeren het bloed van de nestor Danilo die op zijn oude dag naar Oostenrijk gaat om daar Arabo-Friesians te produceren.

raid j'wbroer ra'id

Links Ra’id aan de hand en rechts zijn halfbroer onder het zadel die inmiddels tot de Z-klasse is doorgedrongen.

 

 

 

 

 

2-span streutker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook menpaarden moeten, om de draf te kunnen verruimen, een zweefmoment hebben en dat tonen deze beide Arabo-Friesians op een voortreffelijke wijze. Mooi is om te zien is hoe ze daarbij hun hals moeten gebruiken. Als ze te diep worden gereden gaat dit altijd ten koste van het zweefmoment.

Back To Top